Ce sa scrii intr-un mail cu raspuns negativ de angajare?

NO

Grea întrebare, dar răspunsul nu este atât de complicat.

În primul rând trebuie să te gândești că nu trebuie să răspunzi sub influența dezamăgirii, a nervilor sau a frustrării pentru că rezultatul nu va ieși frumos și singurul care are ceva de pierdut ești tu. După ce ai numărat până la 10, ai băut un pahar cu apă, ai făcut o pauză de o zi, sau orice altceva știi că te calmează, poți să te apuci de scris.

Ce ar trebui să scrii? Depinde de job și de care vrei să fie rezultatul acelui mail. Vrei să mai păstrezi legătura cu acea companie, sau nu? Cam astea sunt cele 2 opțiuni. Dar terbuie să fie un mesaj personalizat, nu un template luat de pe internet.

Dacă optezi pentru prima, sfatul meu este să scrii că ai fost dezamăgit când ai aflat că nu ai fost selectat, dar că ai dori ca CV-ul și datele tale de contact să fie păstrate în baza de date internă pentru viitoare poziții deschise în cadrul acelei companii. În mod normal, pe lângă faptul că nu ai fost selectat, ți s-au spus și motivele sau ți s-au dat sfaturi cum să îmbunătătești lipsurile pe care le ai. Poți să adaugi la mail că le mulțumești pentru sugestii și că iți vei îmbunătăți cunostințele făcând cursuri de specialitate sau de limba engleză, sau orice altceva ce ți s-a sugerat să îmbunătățești pentru ca data viitoare când ajungi la test să îl treci cu brio. Atenție, să nu promiți marea cu sarea! Trebuie să se vadă că ții cont de sfaturile primite și că înțelegi motivele pentru care nu ai fost selectat, dar că dorești să păstrezi legătura cu acea companie. Nu îți pot garanta însă, că ți se vor păstra datele de contact, pentru că depinde de politica fiecărei companii, dar sunt unele care fac lucrul acesta și atunci poate ai mai mult noroc data viitoare când vei fi chemat la teste. Ceea ce pot sigur să îți spun este că dacă trimiți un mail în care aduci cuvinte drăgăstoase recruterului sau companiei și promiți că va afla toată comunitatea fel de fel de povești în care tu ești Cenușereasa și toți au uneltit împotriva ta din momentul în care ai pășit în cadrul companiei, vei ajunge pe o listă neagră în cadrul acelei companii de unde nu te va mai șterge nimeni, oricât de bun ai fi. Și poate ai ghinionul ca și alți recrutori să citească acele „laude” și astfel șansele tale de angajare în viitorul apropiat vor scădea în mod considerabil. Ironia sorții este că poate chiar ai fost Cenușereasa din poveste. Poate ai dreptate, poate secretara s-a uitat urât la tine, poate duduia care ți-a dat testul scris ți l-a aruncat pe masă și a plecat, poate la interviul tehnic ți s-au pus întrebari ciudate sau poate ca ai fost lăsat să aștepți într-o sală 30 de minute fără să te întrebe nimeni nimic. Dacă tu în mesajul de răspuns le atragi atenția pentru aceste evenimente pe un ton revoltat, ajutat de cuvinte colorate, clar ai ales a doua opțiune. Ce va spune acel mail despre tine? Va sublinia faptul că decizia de a te refuza pe care a luat-o compania a fost una bună și lasă o impresie foarte proastă despre tine ca persoană. Poți să prezinți evenimentele care ți s-au întâmplat folosind un limbaj adecvat, fără insulte sau amenințări.

Ce aș face eu în această situație? Exact ce zice vorba: „să lași loc de Bună ziua!” pentru că nu știi când sau în ce condiții ajungi să discuți din nou cu persoana care primește mailul.

3 gânduri despre „Ce sa scrii intr-un mail cu raspuns negativ de angajare?

  1. Foarte adevarat ceea ce spui. din pacate putini dintre noi cand primesc acest email nu raspund…te demoralizeaza si „mori” cu ochii in monitor. Ar trebui sa incercam mai mult. Ce ai de pierdut daca raspunzi?

    • Da, este descurajant sa primesti un mail care spune ca nu esti suficient de pregatit mai ales cand tu crezi ca esti, dar eu consider ca este foarte importanta relatia pe care o dezvolti cu acel angajator. Am intalnit persoane care ma intrebau unde au gresit si ce pot face ca sa isi imbunatateasca portofoliul sau cunostintele si le-am trimis un feedback detaliat si bibliografia pe care pot sa o consulte, dar am intalnit si reactii destul de agresive. Depinde de fiecare.

      O zi frumoasa,
      Roxana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s